HAYMANA KAPLICA MERKEZİ


HAYMANA KAPLICALARI

Gezi tarihi: 7-17 Ocak 2017
Dün Haymana’ya kar yağdı. Kaldığımız Doktor’un Oteli’nde (Doc’s Otel)  herkesin son 1 haftadır dileği yerine gelmiş oldu. Haymana için benim de bir dileğim var; adının dünya çapında Haymana Kaplıca Merkezi (HAYMANA THERMAL SPRING CENTER) olarak anılması. Spa yerine thermal spring kelimesini özellikle kullandım, çünkü Belçika’nın reklamı yapılsın istemiyorum. Biliyorsunuzdur ama gene de not olarak eklemek isterim; Belçika kaplıca kasabasının adı olan SPA ‘yı literatüre öyle bir yazdırmış ki, tüm dünyada kaplıca, ılıca ya da hamam kelimesinin karşılığı olarak kullanılıyor. 

İnter-net üzerinden yaptığım kısa araştırmada bir de ne göreyim, bizim Haymana kaplıca suyunun değerleri, Belçika’nın Spa bölgesindeki suya çok yakın. Sonra Spa’daki otel hizmet fiyatlarına baktım…..Ben Haymana’yı tercih ederim, hem de açık ara……  Basında çıkan haberlerde ise Prof. Dr. Zeki Karagülle’nin Haymana termal suyunun dünyadaki  en iyi termal sulardan biri olduğunu teyit etmekte olduğunu gördüm.    


                                                            Belediyenin tanıtım için şişelediği Haymana suyu. 

Çok kısa bir tarihçe de vermek isterim. Şematik olsun, kolay olsun dedim 😊. Ayrıca Haymana,  Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı sınırları içinde yer alıyor. Keşke Haymana'da tur rehberleri ile tarihi geziler yapılsa…….




Bu arada Belçika’da bahsi geçen bölgeye yaklaşık 7 sene önce gitmiştim. Evet çok bakımlı, kasabanın su kaynakları ve otelleri çok iyi işletiliyor. Kıskanmıştım. Şu an Doc’s Otel’in misafir salonunda yazımı hazırlarken diyorum ki, keşke konakladığım otel gibi otellerin sayısı artsa ve kasabanın değeri yükselse. Hani  deniyor ya “cazibe merkezi,” diye, işte öyle olsa. Haymana’da kaplıca olmasa, başkaca yapacak pek bir şey yok.  Ama trekking meraklısıysanız, hava şartları uygun olduğunda yürüyüş yapabilirsiniz. Bir de semt pazarı nasıldır acaba. Bahar aylarında tekrar gelirsem giderim pazara da.


Yağmur sonrası ebemkuşağı…….










 Haymana genel görünüm












Otelden arka plan görüntüsü





Otelin girişindeki güzellikler….













 Haymana’ya üçüncü gelişim. Son iki seferdir Doc’s Otel’de konaklıyoruz. Görüyorum ki hayli müdavimi var otelin. Haymana’da internetten girerseniz, aynı segmentte birkaç otel daha görürüsünüz. Ayrıca Haymana Belediyesi’ne ait Cimcime Otel’inde de kalınabilir. Konakladığım ve bildiğim için Doc’s Otel’i temizlik, hizmet ve yemekleri açısından gönül ferahlığı ile tavsiye edebilirim.
Otele geldiğimizin ikinci günü akşam yemeğinde babama diğer erkek konuklar şef diye hitap ediyorlardı. Hayırdır baba dedim, niye “ŞEF”. Meğer benimki hamamda milleti organize etmiş, türkü söyletiyormuş herkese. Koro şefi olmuş hamamda. Çok güldüm…..Yemek bitti, babam elinde telefon ekranına bakıp, bir şeyler mırıldanıyor. Ertesi gün Kırşehir türküsü istemiş konuklar, türkü ezber etmeye çalışıyor bizim ki; dane dane benleri var yüzünde, Neşet Ertaş.


HAYMANA KAPLICA SUYUNUN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ



Otel doktoru Fatih Bey’in Haymana suyu hakkında verdiği bilgiler ise şöyle. “ Suda erimiş halde bulunan serbest karbondioksit metabolizmayı  hızlandırdığı için Haymana suyunun  en kıymetli bileşeni.  Kilo verememe, sık hastalanma gibi yakınmalar metabolizmanın zayıfladığının  göstergesidir. Romatizmal  hastalıklar tuzlu, karbonatlı, kükürtlü, radyoaktıviteli  sulardan çok iyi fayda görürler. Haymana’nın kaplıcası da tuzlu, karbonatlı, kükürtlü ve radyoaktiviteli sular grubundandır. Sinir hasarları, hormonal bozukluklar  radyoaktiviteli sular sayesinde daha kolay iyileşir ve  Haymana şifalı suyunda radyoaktivite olarak da radon bulunmaktadır.”

HAYMANA KALPICA SUYU NELERE İYİ GELİR



OTELDEKİ HİZMETLER
Konakladığım Doc’s otelde sadece kaplıca suyu hamamı değil ayrıca kese-köpük hizmeti, buhar ve sauna odası, saman odası, tuz odası ve Tai masajı hizmetleri var. Yüzmek isteyen için ise kaplıca suyunun da karıştırıldığı havuz mevcut. Ayrıca alternetif tedavi yöntemleri de uygulanıyor  kupa, sülük gibi.
Yarım pansiyon şeklinde hizmet alınıyor. Zaten kaplıca suyuna girip, çıkıp, masaj alayım filan derken öğlen yemeği için ne iştah oluyor ne de zaman. Ama çok acıktım derseniz 17:00 de çay ve hafif atıştırmalıklar ikram ediliyor. Sağlık ve kaplıca suyu ile alternatif tıp konularında da otel sahipleri sohbet ortamında bilgilendirme veriyorlar bu çay molasında.
Ama asıl olmazsa olmaz TAYLAND’lı Pata ve Pen’den alacağınız Tai masajı, Kübra’dan alacağınız çamur masajı hizmetleri de var. Kesinlikle deneyin derim. PEN ağırlıklı olarak eklem ve kas dokusunu esnetici hareketlere dayalı masaj yapıyor. PATA ise daha çok noktasal bölgelere parmak ve eli ile basınç uygulayarak masaj yapıyor. Mümkünse her ikisini tecrübe edin. Korkmayın, öyle acıdan hoplatacak bir masaj tekniği yok ikisinin de. Dayanılır seviyeler yani…….Çamur banyosunda ise, önce tüm vücut kaplıca suyunda dinlendirilmiş çamur ile kaplanıyor, 20 dk sonra çamur akıtılıp,
masaj yapılıyor. Otelin masaj ekibi….. 






Kaplıca işinin en vazgeçilmezleri, en tatlıları 😊








GELELİM ASIL MESELEYE; ÜCRETLER
Otelin farklı paketleri mevcut ve paketlere göre fiyat değiştiği gibi, paket içeriğine bağlı olarak Ankara’dan servis ile konukları otele getirme ve götürme hizmeti de veriliyor. Telefon ile resepsiyona ulaşıp, fiyatları ve paketleri öğrenebilirsiniz. Genel olarak 5 gün7gün ve 10 günlük paketler halinde. Ayrıca özel günler (bayram, sömestr tatili vb. ) ile hafta sonları fiyat farkı olabiliyor. Gecelik yarım pansiyon 125,- TL ile 160,- TL civarları. Hafta arası, hafta sonu ve bayram günlerinde fiyatlar değişebiliyor.  Ama illaki telefon edip, detay sorun. Paket program daha ucuza gelebilir. TLER
Diğer hizmetlere gelince 😊.
Masaj (Çamur ve Tayaland) 129,-TL
Kese: 29,-TL
Köpük: 29,-TL
Ayrıca sülük tedavisi ve PRP uygulaması da yapılıyor.

ÖNEMLİ: Masaj için 5 veya 10 seans alırsanız gerçekten ciddi bir indirim söz konusu. Otelde fiyat listesini incelemenizi tavsiye ederim.


NAÇİZANE TAVSİYELERİM, TECRÜBE ETTİKLERİM VE KATILMASAM, GÖRMESEM DE DUYDUKLARIM
1-Haymana’ya gelirken sadece kaplıca suyu tedavisi ve rahatlama için gelin. İlçede sadece merakınız varsa otel etrafında kısa trekking yapılabilir. Otel büyükçe bir çiftlik edasında, mevsiminde denk gelirseniz dalından koparıp çilek, kiraz gibi meyveler de yiyebilirsiniz. Konuklara serbest.  İlçe merkezine de uğrayın isterseniz görmek için, ama fazla görecek bir şey yok açıkçası. 
2-FOTĞRAFÇILIĞA merakınız varsa; eski evler var ama bir kısmı boş, yıkılmaya yüz tutmuş. Bu eski köy evlerinden çok ilginç kareler yakalanabilir. Kışın denk gelirseniz kar manzaraları çekebilirsiniz. İllaki güzel kareler çıkar. Vaktim olmaz, hamamdan sonra dışarı çıkmak sakıncalı olur diye makinamı getirmedim ama, keşke yanımda olsaymış. Fotoğraf meraklısı olup da, makinayı yanına almamak da ayrı bir şımarıklık yani. Bir daha kendimi bu duruma sokmayacağım. Cep telefonu ile olmuyor işte, ısrarın anlamı yok.        
3-Kaplıca otellerinde yarım pansiyon tercih etmek daha iyi oluyor. Çünkü hamamdan ve diğer hizmetlerden yararlanmak zaten yeterince zaman aldığı gibi, bir de tok olmamak lazım. Yani öğlen yemeğini ne yemeye vaktiniz olur, ne de o derece tok olmayı tercih edersiniz. Beden tokluk istemiyor bu gibi yerlerde.
4-Varsa imkanınız ve ihtiyacınız mutlaka masaj yaptırın derim. Kaplıca tedavisi ile çok bütünleyici bir özelliği var masaj yaptırmanın. Kaldığım otelde Taylandlı iki hanımdan, otel sahibi doktor Bey’den ve çamur banyosu sırasında aldığım masajın çok faydasını gördüm. Tipik sırt ve bacak ağrısı sorunları bendeki durum. Malum bilgisayar ve elden düşmeyen cep telefonunun armağanları. 
5-Bundan önceki gelişimizde annem bacaklarındaki varisleri için doktor hanıma tek seans sülük tedavisi uygulatmıştı. Diz kapağı arkasında ele gelen varisler ele gelmez oldu ve alt bacakta olan varislerde de çok azalma var. Sülüğün yapıştırıldığı bölgelerde ilk haftalar sülüklerin vantuz izi vardı ama 4-5 ayda onlar da kayboldu. Sülüğün tutunma yerinde bıraktığı noktasal lekenin iyileşmesi elbette cilt tipinize göre de değişecektir. Annem e soruyorum, tavsiye eder misin diye, net cevap “EVET” diyor. Sizdeki varislerin görünümü radikal ise, daha fazla seansa ihtiyaç olabilir. Doktor Hanım zaten durumu size söyleyecektir.
6-Termal havuzun kullanımı için bilgi alıp, kurallara uymak en güzeli. Mesela 15 dakikadan fazla kalınca insanda kalp çarpıntısı ve halsizlik yapıyor. Azcık da baş dönmesi bile olabiliyor. Bir de bırakın termal su üzerinizde kalsın, duş almayın havuzdan sonra, yatın uyuyun, gerçekten bulut üstü uyku moduna geçiyor insan 😊
7-Termal su içilebiliyor. Hergün içtim ama AYAŞ KAPLICA SUYU gibi bir etkisi yok. İçmek de zarar da yok.
8-Termal bölgelerindeki otellerin en sakin zamanı Ramazan ayı oluyor. Tecrübe ile sabit. Eğer sakinlik istiyorsanız bu dönem uygun. Yazımı hazırladığımda ocak ayının ilk haftasında Haymana’da idim. Kışın da talep oluyor termal otellere. Çok yoğun olmasa da kışın da tercih eden hayli ziyaretçi vardı otelde. Ama hamamda öyle rahatsızlık verici kalabalık bir durum kesinlikle yok. Tabi bu durum Ocak ayı için geçerli. Yaz dönemi tahmin ediyorum ki hayli yoğun oluyordur. Özellikle hafta sonları. 
9-Termal otellere giderken yanınıza alacağınız eşyalar: bone, terlik, mayo, sabun, şampuan, kese, lif, rahat-spor  giysiler, yürüyüş ayakkabısı, kitap, ihtiyacınızdan azcık daha fazla t-shirt ve pijama (hamam sonrası terleme oluyor ve değişim önemli), varsa ilaçlarınız. Otelde elbette havlu, peştamal ve bornoz veriyorlar ama bunları kullanmak istemezseniz, kendinize ait olanları getirin. Ben rahatlıkla kullandım, taşıması çok dertli oluyor havlu filan.
10-Günlük olarak kullandığınız markalı içme  suyunuz varsa, o markadan temin etmeye çalışmanızı tavsiye ederim. Farklı bir marka su içmek zorunda kaldım, biraz rahatsızlık verdi. Hazım sorunu yaşadım.   
11-Birkaç İşim vardı, bilgisayarımı da getirmiştim, internet bağlantısı sorun olmadı pek. Notlarımı toparlamak için hayli zamanım oldu.

Seven bir arkadaşımın da dediği gibi “güzel şeyler”.

Sevgiyle kalın.

Mürüvet Gündüz
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder